Чернігівщина напередодні виборів 2012

27 квітня відбувся круглий стіл “Чернігівщина напередодні виборів”. Організатором виступив координатор проекту MESTNYE Павло Карайченцев. Серед запрошених гостей були політичний журналіст Дмитро Джангіров, експерт корпорації “Гардарика” Костянтин Матвієнко, соціолог Костянтин Макєєв, віце-президент АПКУ Андрій Бодров, політтехнолог Олександр Копил. Одним із співорганізаторів виступила Спілка Молодих Політологів України.

Захід відвідали депутати різних рівнів. Так серед гостей був присутнім депутат Верховної Ради Віталій Корж, депутати обласної, міської, районних рад. Приймали в ньому участь і відомі на Чернігівщині експерти, громадські діячі та представники ЗМІ. Відвідали цей захід і звичайні студенти, а також представники громадської ініціативи Клуб Молодого Політолога.
Учасники круглого столу виказали своє бачення та свої сподівання відносно майбутніх виборів до Верховної Ради України 2012 року. Підіймалися питання перспективності політичних сил та окремих політиків, сучасні реалії регіону та окремих населених пунктів, готовність виборців та їх настрої напередодні чергового виборчого процесу, особливості виборчого законодавства. Багато уваги було приділено виборам в мажоритарних округах та проведенню такої кампанії.

Думка Клуба Молодого Політолога стосовно виборів 2012. Наразі більше уваги приділяється мажоритарним кандидатам, так як доволі цікаво буде спостерігати за перебігом подій та процесом боротьби між представниками різних партій, а можливо і однієї й тієї ж.
Але система виборів нас чекає скоріше за все (99%) змішана, а отже голосувати ми будемо і за партії. Отже, після проведення Клубом Молодого Політолога черги зустрічей в рамках проекту “Знай 50, як свої 5” із представниками політичних партій, що мають фракції у міській та обласній радах, ми прогнозуємо наступні результати:
Лише 2 партії зможуть переступити 10%-ковий бар’єр. Без вагань можна назвати Партію Регіонів. А от інша може бути як і “Батьківщина”, так і “УДАР Віталія Кличка” (багато що залежить від стану та роботи першої та позиціонування останньої). Інші партії наразі не мають ані суттєвих програм, ані місцевих лідерів, що зможуть консолідувати навколо себе виборця або інші політичні проекти. Є окремі постаті, які навряд зможуть “витягувати” рейтинг партії “потягом”.
В цілому прогностична картина на даний момент від КМП виглядає наступним чином:
ПР – 16-18%
Батьківщина – 9-13%
УДАР – 8-12% (можуть навіть 12,5% при правильному позиціонуванні)
ФЗ – 6-8%
СПУ – 5-9%
КПУ – 3-5%
Сильна Україна – 2-4%
Блок Литвина – 0,3-0,9%
Проти всіх – 5-7% (в голосуванні за мажоритарних кандидатів цей відсоток може сягнути 13%)

Загалом картина виборця на Чернігівщині доволі рівна. Жінки, що є більш соціально активними, складають 54-55% населення. Приблизна активність може скласти 69-71%. Кількість тих, хто не визначився із вибором на даний момент може сягнути 57%.
Джерело: КМП

Игорь Душин о новом Законе про выборы