круглий стіл «Рівненщина за рік до виборів»

     Перспективи політичних сил і політиків, очікування виборців та соціальні настрої населення напередодні передвиборчих перегонів обговорювали у Рівному. Відбулося це під час засідання круглого столу «Рівненщина за рік до виборів», організованого Асоціацією політичних консультантів України. 


Під час заходу були презентовані результати соціологічних досліджень щодо очікувань виборців за рік до виборів – 2012 та електоральних перспектив партій і окремих кандидатів.
Відтак, найбільші шанси перемогти у мажоритарних округах Рівненської області під час парламентських виборів мають представники «Партії регіонів», «Батьківщини» та «Свободи».
Окрім того, за даними опитування, в українському соціумі спостерігається зневіра виборців та їх недовіра до влади.

Як розповів менеджер виборчих кампаній, координатор проекту MESTNYE Павло Карайченцев, виборці знаходяться у пасивній фазі, адже за даними соціологічних опитувань понад 50 відсотків українців або не визначились за кого голосуватимуть, або взагалі не хочуть іти на вибори, або не підтримують жодного кандидата.
- Востаннє така зневіра громадян спостерігалася напередодні виборів у 1998 році, - зазначив Павло Карайченцев. – Нині ж з цією цифрою ми зіштовхувалися у всіх областях України. І якщо до виборів нічого не зміниться, то явка громадян може бути найнижчою за всі роки незалежності України. Окрім того, не можна говорити, що вибори будуть ідеологічними. Адже ми знаходимося у ситуації, коли люди здійснюють емоційний вибір. Тому, вже зараз можна говорити про те, що передвиборча кампанія буде досить жорсткою та конфліктною.
Також  обговорювалися питання ризиків під час виборчої кампанії. Відтак,  як зазначив уповноважений представник Асоціації політичних консультантів України Ігор Душин, одним із таких ризиків може стати поява столичних кандидатів – «парашутистів» і відсутність, або наявність можливостей протистояти цьому з боку кандидатів – представників місцевого бізнесу. Це суттєво може вплинути на виборчі перегони, які невдовзі стартуватимуть.
Окрім того, за словами регіонального представника Асоціації політичних консультантів, координатора круглого столу в м. Рівне Таміли Герасимчук, моніторинг, який проведено на основі опитування місцевих експертів, показав, що шанси позмагатися за депутатський мандат у мажоритарному окрузі мають сім кандидатів.
- Зокрема, голова Рівненської ОДА Василь Берташ, народні депутати Віктор Матчук та Юрій Прокопчук, міський голова Рівного Володимир Хомко, депутати обласної ради Микола Кучерук та Олег Осуховський і заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. Проводилися дослідження Асоціацією політичних консультантів України. Участь у ньому взяли рівненські політологи, соціологи, журналісти, громадські діячі.